Muffinki... i nie tylko!

Archiwum: kwiecień 2010

stokrotki.jpg

Tort czekoladowo-bezowo-czekoladowy...

Z samej nazwy pokręcone ciasto, w zawartości również. Bazowym ciastem (standardowo) jest czekoladowe ciasto na muffinki (w kategorii muffinki) tym razem dodałam skórkę pomarańćzową. Jeszcze przed pieczeniem pachniało jak pomarańczowe delicje... :) Upieczone ciasto przekroiłam na 3 placki, warstwy przesmarowałam cienko dżemem truskawkowym, następnie kremem czekoladowym zrobionym z ubitej śmietan... czytaj dalej

komentarze: 1
baranki.jpg

Wielkanocne baranki

Pyszna babka cytrynowa w kształcie baranka cieszy oko i podniebienie :)Składniki: 5 jaj, kostka margaryny, 300g cukru, 300g mąki, 1 cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, cukier puder.                                Żółtka, cukier i margarynę ucieramy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem wanilinowym i startą skórką z cytryny. Dodajemy ub... czytaj dalej

ciastka.jpg

Kruche ciasteczka z dżemem

Miałam bardzo dużo żółtek, więc postanowiliśmy upiec coś z ciasta kruchego, a że było go aż 2,5 porcji to mamy bardzo dużo ciasteczek w róznych kształtach i rozmiarach - piekliśmy głównie w formach na tartinki, babeczki, muffinki, minimuffinki i płaskie ciasteczka :) A ciasteczka są z przepisu na odwrocie cukru wanilinowego Gellwe. Otóż on:Potrzebujemy: 300g miękkiego masła, 150g cukru pudru, 1... czytaj dalej

komentarze: 2