Muffinki... i nie tylko!

Dania

Paluchy czosnkowe

Paluchy czosnkowe... pycha :D Kiedyś na nie chodziłam do restauracji, ale wolę robić sama :) Za cenę 12 paluchów robiąc je w domu możemy mieć z niżej podanego przepisu około 50 - wszystko zależy od szerokości i długości paluchów (na zdjęciu są grubiutkie :P ). Najlepiej smakują z sosem czosnkowym.



Składniki na ciasto:

  • duża kostka drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklani ciepłego mleka
  • 1kg mąki
  • 2 jajka
  • Olej
  • Ser żółty




W bardzo dużej misce wymieszać pokruszone drożdże z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie dodać roztrzepane jajka, prawie całą mąkę i resztę mleka. Wyrobić ciasto dodając olej (tak aby odchodziło od ręki). Bierzemy po małych porcjach ciasta, podsypujemy pozostałą mąką, wałkujemy i kroimy na paski (2-3cm szerokości, długość minimum 10cm). Następnie za pomocą pędzla smarujemy każdy pasek miksturą...

Składniki na „miksturę":
  • 2 jajka
  • Tyle oleju ile roztrzepanych jajek
  • Przyprawy (najlepiej zioła prowansalskie + czosnek)
Jajka, olej i przyprawy mieszkamy razem i gotowe!

Po posmarowaniu składamy paski na pół (posmarowaną stroną wewnątrz) i skręcamy w przeciwne strony. Kładziemy na blaszkę, ponownie smarujemy miksturą i kładziemy na wierzch ser. Pieczemy w 180C na złoto (około 20 minut). Podajemy z sosem czosnkowym.


Składniki na sos:

  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek śmietany

Ząbki czosnku drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę, dodajmy do majonezu i śmietany i mieszamy.



(Jeżeli chcemy np. zrobić paluchy z szynką to przed złożeniem na pół kładziemy ją na jednej połówce.)